Wydawać się może, że dbanie o sztućce nie jest specjalnie trudne. Czasem jednak może okazać się, że nie dbamy o nie tak jak trzeba. Technika ich konserwacji zależy oczywiście od rodzaju materiału, z jakiego są wykonane.
W dzisiejszych czasach najczęściej spotykanymi przy stołach sztućcami są te zrobione ze stali nierdzewnej. Wiąże się to z tym, że można je kupić w wielu miejscach po niewygórowanej cenie. Nie są one niestety tak wytrzymałe, jak te srebrne lub platerowane, o których pielęgnacji będzie mowa później. Czyszczenie sztućców ze stali nierdzewnej nie jest skomplikowane. Ich zaletą z pewnością jest to, że można je myć w zmywarce, zaleca się jednak, by przed pierwszym użyciem umyć je ręcznie przy pomocy łagodnego płynu do mycia naczyń. Raz do roku warto wyczyścić je specjalnym płynem do stali nierdzewnej, wówczas będą służyły nam dłuższy czas. Pamiętajmy też, by uważać na zbyt silne detergenty i środki czystości. Mogą one zarysować nasze sztućce. Źle wpływa na nie też kontakt ze zbyt twardą wodą. W takich okolicznościach mogą powstać nieestetyczne plamy i przebarwienia, które potem bardzo trudno usunąć. Nie wolno stosować do ich pielęgnacji środków przeznaczonych do srebra. Może się nam oczywiście wydawać, że dzięki temu polepszymy ich wygląd. Niestety, stanie się coś zupełnie przeciwnego – środki takie niszczą stal nierdzewną.
Do czyszczenia sztućców srebrnych najlepiej wykorzystywać specjalne preparaty. Wiele z nich może np. usunąć pojawiające się na nich przebarwienia i zapewnić piękny połysk. Jeśli nie chcemy stosować takich preparatów, możemy wykorzystać metody naszych babć. Woda z octem i sodą czy popiół drzewny z sokiem cytryny zapewnią naszym srebrnym sztućcom dawny blask. Innym sposobem jest moczenie srebrnych sztućców w zsiadłym mleku. Pod żadnym pozorem nie można ich myć w zmywarce! Po ich umyciu trzeba je dodatkowo wypolerować, dzięki czemu będą wyglądać wyjątkowo elegancko. Ważny jest sposób, w jaki przechowujemy nasze srebrne przedmioty. Światło, wilgoć, dym papierosowy wpływają na nie bardzo niekorzystnie. Lepiej trzymać je w szczelnych pojemnikach, które wyłożone są dodatkowo materiałem.
W niektórych kuchniach pojawiają się sztućce platerowane, czyli takie, które pokryte są warstwą metalu szlachetnego, najczęściej srebra. Są zdecydowanie tańsze od tych srebrnych, wymagają jednak podobnej do nich pielęgnacji. Nie wolno więc myć ich w zmywarce, do czyszczenia warto stosować specjalne preparaty, bowiem silne detergenty mogą spowodować ich zarysowanie lub zmatowienie. Równie ważne są też warunki, w których je przechowujemy. Generalnie powinniśmy się tu kierować podobnymi wskazówkami, jakie dotyczą pielęgnacji wyrobów wykonanych w całości ze srebra.