Drewniane blaty są droższe od laminowanych, jednak są warte swojej ceny. Musisz jednak pamiętać, że aby taki blat służył ci długo, trzeba o niego odpowiednio dbać. Oto kilka wskazówek.
Dbanie o drewniany blat kuchenny powinieneś rozpocząć już tuż po jego zakupie. Jeśli zdecydowałeś się na blat wykonany z surowego drewna, przed jego pierwszym użyciem musisz przetrzeć go papierem ściernym, a następnie pokryć olejem do drewna. Olej na blat nałóż posługując się pędzlem, ewentualnie bawełnianą ściereczką. Po zakończeniu tej czynności będziesz musiał odczekać przynajmniej pół godziny tak, by olej został wchłonięty przez drewno. Pozostałym po tym czasie na powierzchni olejem wypoleruj drewno przy pomocy szmatki. Jego nadmiar powinien zostać przez nią wchłonięty.
Poczekaj ok. 12 godzin, a po upłynięciu tego czasu nałóż na blat kolejną warstwę oleju, powtórz opisane wyżej czynności (z wyłączeniem użycia papieru ściernego) i odczekaj jeszcze dwa dni. Po tym czasie możesz już korzystać z drewnianego blatu. Pamiętaj, by olejowanie powtarzać co najmniej co pół roku. Na co dzień myj go szmatką nasączoną płynem do mycia drewna. Powstałe podczas korzystania z blatu plamy usuwaj jak najszybciej (np. płynem do mycia naczyń), w innym wypadku na powierzchni mogą pojawić się trudne do późniejszego usunięcia przebarwienia.
Lakierowany blat drewniany wymaga trochę mniej opieki, ponieważ powłoka ta chroni drewno przed wilgocią czy niektórymi zabrudzeniami. Drewno lakierowane możesz myć przy pomocy uniwersalnego mleczka do czyszczenia.