Deska do krojenia to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Nie obejdzie się bez niej żaden kucharz. Kiedyś w domach królowały głównie proste, drewniane deski, dziś na rynku dostępne modele, które ułatwią ci pracę w kuchni. Oto deski do krojenia, obok których nie przejdziesz obojętnie.
- Z pojemnikiem na odpadki
Deska wyposażona w specjalny pojemnik ułatwi ci utrzymanie porządku podczas przygotowywania posiłku. Mogą do niego powędrować niepotrzebne odpadki z pokrojonych warzyw czy mięsa. Szuflada ta pełni więc rolę małego kosza na śmieci. Zaprezentowana tutaj deska do krojenia wyprodukowana została przez renomowaną i znaną także w Polsce firmę Joseph Joseph.
- Z nożami w komplecie
Zestaw do krojenia Pinzon Santoku składa się z bambusowej deski do krojenia oraz dwóch noży ze stali nierdzewnej,. Schowane są one w specjalnej szufladce. Dzięki temu po wyjęciu deski masz pod ręką od razu potrzebne ci noże. Idealnie dopasowane do kształtów noży zagłębienia zapewniają bezpieczeństwo ich przechowywania.
- Zestaw desek z zakładkami
Zachowanie należytej higieny jest w kuchni szczególnie ważne. Sięgając po deskę z zamiarem poszatkowania warzyw zastanawiasz się, czy dostatecznie jest dostatecznie umyta po krojeniu mięsa? Nawet najdokładniej wyczyszczona deska, szczególnie ta drewniana, może wchłaniać charakterystyczne zapachy niektórych produktów i być siedliskiem bakterii. Na te problemy zwraca uwagę coraz więcej osób, dlatego też taką furorę robią komplety desek przeznaczonych do krojenia poszczególnych produktów. Na końcu warto zwrócić uwagę na to, że różnokolorowe deski z zakładkami umieszczone w przeznaczonym dla nich stojaku bardzo dobrze prezentują się na blacie, nie musisz więc ich chować do szafki. Widoczny na zdjęciu zestaw marki Joseph Joseph zapewni ci więc też porządek w kuchni.
- Deska i durszlak w jednym
Chcesz oszczędzić jak najwięcej miejsca w szafkach kuchennych? Szukasz akcesoriów, które spełniają więcej niż jedną funkcję? Składaną deskę Joseph Joseph możesz w łatwy sposób zamienić w durszlak. Dzięki temu nie będzie potrzeby posiadania tradycyjnego cedzaka, który zajmuje dużo miejsca. Przygotowywanie posiłku będzie też o wiele łatwiejsze. Możesz dowolną ilość razy zmieniać przeznaczenie deski, na przemian płukać i siekać owoce czy warzywa bez konieczności ciągłego przesypywania ich do durszlaka. A po zakończeniu pracy masz też mniej rzeczy do zmywania.
- Z wbudowaną wagą
Na przełomowy pomysł wpadli designerzy Jim Termeer oraz Jess Giffin. Zaprojektowali oni deskę z wbudowaną wagą. Jak to działa? Porcję do zważenia wystarczy umieścić w zaznaczonym obrębie i odczekać kilka sekund. Po chwili dowiesz się, ile co do grama waży pokrojony przez ciebie produkt.